rickverstraten | Regisseur
15338
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15338,page-child,parent-pageid-13329,ajax_fade,page_not_loaded,,vss_responsive_adv,qode-theme-ver-7.8,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive
 

Regisseur

GEPASSIONEERD  THEATERREGISSEUR

Rick is gecertificeerd regisseur en heeft een passie om acteurs in een veilige sfeer te laten groeien en zo het beste uit zichzelf te halen. Humor, groei en bezieling zijn de fundamenten. Altijd op zoek naar pareltjes van momenten en gaan voor voorstellingen die blijven “hangen”. 

Ook heeft hij toneelstukken bewerkt en geschreven. Het meest recente eigen werk is een avondvullend hilarisch blijspel genaamd Een Compromis met en voorliefde voor de pleziervaart en veel scheepsjargon. Een herkenbaar stuk over communiceren. Ook heeft hij in 2016  “Lear the Company”, geschreven, een toneelstuk naar King Lear van Shakespeare wat in 2016 in de stadsschouwburg van Haarlem is opgevoerd. Met een  bijdrage van M. faber. Beide stukken op te vragen bij de toneeluitgeverij

 

Een passie, theater maken

Ruim dertig jaar geleden had ik mijn eerste ervaring met toneelspelen, die ervaring had zo’n impact dat ik vanaf dat moment niets liever wilde dan spelen. Ik werd eerst lid van een toneelgroep, deed zoveel mogelijk audities, volgde acteerworkshops, maar ik wilde meer.

Ik wilde nog beter leren interpreteren, analyseren, begrijpen waarom iets werkt of juist niet, leren benoemen. Ik wilde eigenlijk net zo kunnen denken als sommige regisseurs waar ik mee werkte, zodat ik nog beter leerde acteren. Uiteindelijk besloot ik om een 4 jarige regisseurs opleiding te gaan volgen, die ik succesvol afrondde met het toneelstuk Vrijdag van Hugo Claus.

 

 

Dit moment!

Samen theater maken, samen op zoek gaan naar mogelijkheden, die altijd boeiende zoektocht, de onzekerheid van het nooit zeker weten, door vertrouwen je grenzen opzoeken en verleggen, ervaren, op je bek gaan, opstaan en weer doorgaan, en dan uiteindelijk die euforie, HET MOMENT!

Theater, naar mijn mening de meest vluchtige kunstvorm die ik ken, toont mij het verhaal van het leven in een vorm die mij vrijheid van interpreteren geeft. Een geweldig script, een boeiend personage, de ontwikkeling, het conflict, een lach, een traan…. Een schouwspel dat ligt te wachten op een interpretatie, de interpretatie van een speler, een toeschouwer, een regisseur. Er is niets liever dat ik doe dan met heel veel bezieling en passie telkens opnieuw dat gevecht aan te gaan, de degens te kruizen om “ het “ dan uiteindelijk te beleven…

Dit moment!

ENKELE TITELS

Lear the Company

Rick schreef een moderne familietragedie naar Shakespeares wereldberoemde King Lear. Hierin wordt keihard maar ook ontroerend getoond hoe een machtige oude man, zwevend tussen waan en werkelijkheid, een meedogenloos gevecht levert tegen zijn innerlijke storm. In het stuk staan de gevolgen van zijn impulsieve en liefdeloze keuzes centraal. Keuzes die een spoor van vernielingen achterlaten.

Toneelbeeld: Rick Verstraten | muziek: Paul van Geldrop | ondersteuning: Martine Faber

 

Anoiksis

Een jonge vrouw is gelukkig totdat ze op een dag onverwacht bezoek krijgt en ze zijn niet van plan te vertrekken. Een eenakter waar een avondvullend toneelstuk van is gemaakt. Ingrijpende en pakkende voorstellingen over schizofrenie en het onverwachte bezoek van “de stemmen”. Klik hier voor een gedicht wat ik schreef voor dit stuk. 

Zondagskinderen

van Bob Larbey

Twee bewoners, hebben elkaar gevonden in hun strijd tegen de door hun zo gevreesde toekomst van het ouder worden. Waar de één bang is voor de gevreesde ‘plastic zak in de broek’ is de ander bang dat hij ‘kierewiet’ wordt. Bij deze tragiek van het ouder worden in zo’n verzorgingshuis, gooien de twee mannen hun voornaamste wapen in de strijd: humor! Buiten ontroerende momenten en prachtige dialogen, werden het zeer indrukwekkende en bij de strot pakkende voorstellingen waar er ook werd gelachen.

SCHADUWRIJK

van Michael Christopher

Michael Cristophers “Shadow Box” behandelt het thema: sterven. In Schaduwrijk moeten drie terminale kankerpatiënten zien af te rekenen met hun slechte conditie en de wetenschap dat ze binnen afzienbare tijd zullen sterven. Het stuk werd destijds uitgeroepen tot “best play”, kreeg een Tony Award en de Pulitzer prijs.

MOOI WEER VANDAAG

David Storey

David Storey’s Home (uit 1970) speelt zich af in een gesloten psychiatrische inrichting. In het begin heb je niet eens door dat de bewoners ziek zijn. Het bestaat uit veel teksten in de trant van ‘Oh ja’ en ‘Zeg dat wel’, vermengd met in azijnzuur gedrenkte steken onder de gordel. Prachtige flarden teksten van deze verwaaide, moe gebeukte en kapot getreiterde mensjes.

DE ONVERBETERLIJKEN

van Huub Fober

Nobbie Heilbron is beslist de kwaadste niet, vooral omdat hij vele jaren voor het welzijn van de mensheid gewerkt heeft. En als hij dan eindelijk aanklopt bij de hemelpoort, verwacht hij een passende beloning.  Hij komt een heel eind, maar de individuen waarmee hij te maken krijgt verdienen echt geen betere benaming dan “De Overbeterlijken”.

VOGELS

van Haye van der Heijden

Mensen zijn niet geschapen om alleen te zijn. Toch overkomt dat Jozefien, een vrouw van zestig op zoek naar liefde en intimiteit. Na dertig jaar huwelijk is zij pardoes aan de kant gezet door haar man die voor een jongere vriendin koos. Joost nestelt zich in een flatje en maakt zich op voor een nieuwe start. Haar nieuwe flat bevindt zich helaas recht tegenover die van haar ex en zijn vriendin..

Regie, Decor en Licht – Rick Verstraten

SUMMERDANCE AT LUGHNASA

van Brian Friel (verfilmd met Meryl Streep)

Michael, denkt terug aan zijn jeugd op het platteland van Ierland in 1936. Waarin simpele gebeurtenissen, zoals de aanschaf van een radio, hoogtepunten zijn. Onder dit simpele bestaan gaat een hevig verlangen schuil van de 5 zusters, naar een groter en gepassioneerd leven. Ze willen naar het oogstfeest van Lughnasa, om te dansen, om zo aan de man te komen… als ze gaan. 

BLITHE SPIRIT

van Noel Coward

In dit toneelstuk wordt door het excentrieke medium Madame Arcati tijdens een spiritistische séance in het huis van de romanschrijver Charles Condomine per abuis diens overleden eerste vrouw Elvira opgeroepen. Maar niemand behalve Charles kan haar zien of horen.  Spotgeesten  is één van de meest succesvolle komedies van de beroemde Engelse schrijver Noël Coward.

DE FLAT VAN JET

van Haye van der Heijden

Eigenlijk is De flat van Jet een klucht in een klucht. Of nog beter: een geïroniseerde klucht. De zes spelers worden  geregeld uit hun rol gehaald om het publiek bij de verwikkelingen te betrekken. De ironie waarmee de personages elkaar en hun omgeving benaderen werkt heel verfrissend en is bij vlagen hilarisch , evenals de dialogen.  Een avond schateren die velen nog lang zal heugen.

IN WANKEL EVENWICHT

van Edward Albee

Je beste vrienden staan onverwachts aan je deur, met de mededeling dat ze ‘bang’ waren en bij je komen logeren! Tegelijkertijd meld je dochter zich omdat haar zoveelste huwelijk op de klippen is gelopen en je alcoholistische schoonzus is aangespoeld. Hoe ver gaat je loyaliteit en waar eindigt kameraadschap en begint zelfopoffering?  

BOUILLABAISE

van Arie de Rooij

Een komedie die is bewerkt naar het bekende televisie programma het schaap met de 5 poten met veel muzikale “Amsterdamse” inbreng. Een heerlijke terugblik naar de 50-60er jaren met liedjes als: As je mekaar niet meer vertrouwen ken….

VRIJDAG

van Hugo Claus

Georges Vermeersch heeft in de gevangenis gezeten voor seksuele handelingen met zijn tienerdochter Christiane. Nu komt hij vervroegd vrijgelaten thuis, omdat zijn vrouw Jeanne is bevallen van een dochter. Maar de vader van het kind is hun buurman Erik. In een lange vrijdagnacht drijven vader, moeder, dochter en minnaar de duivels uit het verleden uit, op zoek naar verlossing en vergeving, Kan de maatschappij iemand die een misstap heeft begaan hem een nieuwe kans bieden?

 

ON GOLDEN POND

van Ernest Thompson

Norman Thayer Jr. is een oude man die humor en cynisme aanwendt als wapen tegen angst voor de dood. Hij begint te dementeren en dat gebruikt hij dan ook te pas en te onpas om zijn naderend einde op zeer humoristische, cynische wijze te voorspellen. Zijn vrouw Ethel heeft zichzelf de taak opgelegd hem met een niet aflatende liefde, optimistisch te blijven over de toekomst. De onverwachte komst van kleinzoon Billy aan Gouden vijver heeft een heilzame werking. 

WAT ZEGGEN ANDEREN?